بهین علم فهیم

مشاوره روانشناسی، بهداشت روانی (آموزش، مشاوره، پژوهش)

بهین علم فهیم

مشاوره روانشناسی، بهداشت روانی (آموزش، مشاوره، پژوهش)

چکیده سمینارهای علمی

سازمان های نوروتیک (روان‌رنجور)

پژوهشگران سازمان را به یک موجود زنده که دارای یک نظام هماهنگ است، تشبیه می کند. انسان (اصلی ترین عامل قوام دهنده سازمان)، مسئولیت عمده بهره وری را بر عهده دارد. در واقع کیفیت زندگی سازمان تابع کیفیت زندگی افراد است. اغلب یک ارتباط علّی قدرتمند بین آسیب شناسی فردی و سازمانی وجود دارد . آنچنان که انسان ممکن است دچار اختلالات روانی گردد، برای سازمان نیز این خطر را می توان تصور نمود. اضطراب سازمان ها موجب بازداری یادگیری و عملکرد می گردد. آن موقع که کارکنان در اثر جو بی اعتمادی در سازمان، نقایص را مطرح نمی کنند، یا انتقادناپذیری مدیران ارشد مانع از طرح معایب توسط کارکنان می گردد، یا اینکه کارکنان به دلیل کنترل بیش از حد سرپرستان و مسئولان به طور ناخودآگاه از ابراز رفتار خلاقانه بازداری می شوند و آن زمان که بلندپروازی کورکورانه مدیران، سازمان را به کام نابودی می کشاند، به خوبی می تواند نشانگر وجود آسیب های روانی سازمانی باشد. سازمان های نوروتیک: "سازمان های آشوب زده ای می باشند که علائم، نشانه ها و اختلالات عملکردی (بدکارکردی) آنها با یکدیگر ترکیب شده و سندرم یکپارچه ای از آسیب ها را شکل می دهد" اختلال های سازمان مضطرب، افسرده، وسواس، اسکیزویید، پارانویید و نمایشی شش نوع از سازمان های نوروتیک می باشند.

کاربرد روان شناسی در ورزش

علم روانشناسی در خلال دوران تکامل ورزش قادر به ارائه خدمات شایانی در زمینه های مختلف همچون سنجش خصایص شخصیتی، کاهش عوامل استرس و آماده سازی روانی ورزشکاران برای حضور در عرصه رقابت های سخت و سنگین بوده است. رشد و توسعه روانشناسی در جهان، موجب افزایش زمینه های کاربردی و تخصصی تر شدن آن در دنیای ورزش نسبت به قبل شده؛ به طوری که امروزه کشورهای پیشرفته توجه فراوانی را به فعالیت های پژوهشی و تحقیقات بنیادی و بهره گیری از دستاوردهای این علم در جهت افزایش کارایی و پیروزی های قهرمانان ورزشی معطوف داشته اند. به همین منظور در این تحقیق، ضمن ارائه تعریف روانشناسی ورزشی، کاربرد روانشناسی در ورزش تبیین گردیده است. سنجش روانی افراد برای گزینش یا استعداد یابی ورزشی، فرایند انگیزش و تنظیم میزان برانگیختگی در رشته های گوناگون ورزشی، اصلاح عادات ذهنی و حرکتی غلط ورزشکاران، ایجاد و تقویت الگوهای رفتاری صحیح ورزشکاران، آموزش مهارتهای روانی برای مواجهه با موقعیت های فشار زای روانی، مهارت های روانی برای مربیان، فرایند توجه و تمرکز بهینه، تشخیص و درمان اختلالات روانی ورزشکاران، مشاوره های روانشناختی برای مربیان و ورزشکاران مباحثی است که مطرح شده است.

مسائل روانی و ذهنی در تیراندازی

اصول و مفاهیم علم روانشناسی و تازه ترین یافته های روانشناسی ورزشی کاربرد مؤثری در جهت افزایش کیفیت آموزش و نیز بالا بردن سطح عملکرد ورزشکاران رشته تیراندازی دارد. همانطور که آمادگی جسمانی مستلزم صرف زمان کافی برای تمرین و تقویت عوامل آن است، آمادگی روانی نیز از عواملی همچون مهارت در توجه، مهارت در کنترل اضطراب و استرس، حفظ انگیزش، حفظ و افزایش اعتماد به نفس تشکیل می گردد. استرس موجب عدم استفاده از انرژی مطلوب روانی و مانع از رسیدن به پیروزی است. انواع اضطراب شامل حالتی، صفتی، شناختی و بدنی می توانند عملکرد تیرانداز را تحت تأثیر قرار دهند. آمادگی ذهنی یا انرژی روانی، اضطراب و استرس، آرمیدگی یا ریلکسیشن، تصویر سازی ذهنی و توجه و تمرکز از جمله زمینه های کاربردی علم روانشناسی در عرصه تیراندازی می باشد. با توجه به اهمیت و جایگاه تیراندازی در آموزش های نظامی، ضرورت دارد مسایل روانی و ذهنی تیراندازی به طور جدی مورد توجه و مداخله قرار گیرند.

جهت‌گیری مذهبی و سلامت روان

کنش مذهب و نگرش دینی از لحاظ روان‌شناختی می تواند در سه حوزه، شامل رابطه دین و بهداشت روانی، نقش دین در روان‌درمانی و پژوهش‌های حوزه روانشناسی دین بررسی گردد. با توجه به تأکید بهداشت روانی بر مثبت‌گرایی، انگیزش درونی، خودکنترلی، خوش‌بینی و هدفمندی می‌توان همسویی و همپوشی قابل توجهی بین اصول و معیارهای بهداشت روانی و تعالیم و دستورالعمل‌های دینی مشاهده کرد. این موضوع به طور خاص در دین مبین اسلام از طریق مرور آیات قرآن، احادیث و روایات معصومین (ع) و یافتن راهکارهای عملی زندگی سالم از آنها قابل مشاهده است. رشد و توسعه علم و دانش در عصر کنونی نشان می‌دهد آنچه که در توصیه های دین مبین اسلام در بیش از چهارده قرن پیش به بشریت عرضه گردیده کاملاً تضمین کنندۀ سلامت روان انسان می‌باشد. این مسأله نه تنها توسط دانشمندان متدین و مسلمان بلکه در مطالعات متعدد از سوی پژوهشگران غربی نیز مورد تأکید قرار گرفته است. معنابخشی به زندگی، ایجاد روحیه امید و خوش‌بینی، احساس کنترل و خودکارآمدی، سبک زندگی سالم و سرشار از آرامش، جلب پذیرش و حمایت اجتماعی، اتصال به قدرت لایتناهی و ماورائی از جمله دلایل دانشمندان برای اثبات رابطه دین و سلامت روان است. اصولاً جهت‌گیری مذهبی می‌تواند نوع و کیفیت ارزشیابی و برداشت انسان از رویدادهای دنیا و مهارتهای مقابله‌ای با فشارهای روانی نظیر تاب آوری و سرسختی روان‌شناختی را تحت تأثیر قرار دهد. انسان با بهره‌گیری از تعالیم دینی از جمله توکل، توسل، نیایش و شرکت در مراسم مذهبی قدم های مؤثری در جهت تقویت سلامت روان خود بر می‌دارد.

واژه های کلیدی: جهت‌گیری مذهبی، روان‌شناسی دینی،  روان‌شناسی اسلامی، بهداشت روانی، سلامت روان